Boala varicoasă este o afecțiune vasculară care afectează un număr foarte mare de persoane, inclusiv tineri. Chiar dacă pare ciudat, există pacienți de sub 18 ani care necesită tratament chirurgical pentru astfel de afecțiuni. Desigur, majoritatea celor suferinzi se situează peste vârsta de 30 de ani, cu un maximum între 40 și 55 de ani, aceasta fiind patologia vasculară cel mai frecvent întâlnită.
Cauze
Cauzele care conduc la apariția bolii sunt multiple și doar parțial cunoscute. Sunt incriminați factori genetici, constituționali iar la acestea se mai adaugă factori favorizanți precum fumatul, staționarea îndelungată în picioare (ortostatismul) prelungit la locul de muncă, sedentarismul sau lipsa de activitate fizică, traumatismele asupra venelor dar și compresiunea abdominală cauzată de obezitate sau unele tumori intra-abdominale. Femeile sunt mai expuse acestei afecțiuni decât bărbații iar fumatul, consumul de anticoncepționale, sarcinile multiple sau complicațiile la naștere sunt elemente agravante ale bolii.
În faza inițială, simptomele bolii varicoase sunt mai dificil de identificat de către pacienți. Ele sunt reprezentate de senzația de picioare grele sau neliniștite, dureri moderate la nivelul gambelor, iritație sau prurit (mâncărime) locală.
În majoritatea cazurilor, pacienții se prezintă la medic doar când apar traseele venoase vizibile (venectazii sau vene reticulare), dilatații variceale dureroase sau când constată că picioarele se umflă sistematic, în special în a doua parte a zilei. Acestea semne sunt caracteristice formelor mai avansate de boală varicoasă, care se pot însoți cu modificări ale culorii tegumentelor locale, sau chiar cu apariția ulcerațiilor în regiunea gambelor.
Substratul fiziopatologic este reprezentat de modificarea curgerii sângelui în traseele venoase afectate, care poate genera stază și/sau inversarea sensului de curgere (reflux) cu acumularea progresivă retrogradă în venele din amonte care devin dilatate și tortuoase.
Posibilități terapeutice actuale
Tratamentul bolii varicoase se face diferențiat, în funcție de stadiul afecțiunii, care trebuie identificat în urma consultului unui medic specialist vascular și a unei ecografii speciale (Doppler-Duplex).
Formele ușoare pot beneficia de tratament compresiv cu ciorapi cu o textură specifică, la care se adaugă medicație veno-activă. În acest stadiu se pot efectua ședințe de micro-scleroterapie sau laser-terapie pentru dispariția venelor vizibile.
Formele avansate necesită obligatoriu un tratament chirurgical care poate fi efectuat în tehnica clasică, cu multiple incizii etajate, urmată de excizia venelor afectate sau, mai nou, folosind tehnici endo-vasculare (pe cateter), prin care venele afectate sunt obliterate prin laser (EVLT), radio-frecvență (VNUS), scleroterapie pe cateter cu spumă sau cu polimeri speciali care etanșează interiorul venei.
O formă particulară o reprezintă inflamația traseelor venoase cu formarea de trombi intra-vasculari, care devin astfel extrem de dureroase și sensibile la atingere, cu edem (umflarea regiunii) și modificări de culoare ale tegumentelor. Aceste simptome sunt caracteristice pentru tromboflebita superficială a membrelor inferioare, situație în care este obligatorie prezentarea de urgență la medicul specialist vascular pentru instituirea unui tratament adecvat.
Evoluția bolii varicoase
În lipsa consultului de specialitate și a unui tratament adecvat, boala varicoasă evoluează către forme severe, în care venele afectate devin extrem de tortuoase și de dilatate. Pot exista chiar complicații foarte grave, cum sunt:
- Ruptura spontană sau post-traumatică, cu hemoragie importantă
- Varicoflebita (inflamația venelor varicoase, extrem de dureroasă)
- Tromboza venoasă superficială sau profundă, cu edem masiv al membrului
- Embolia sau trombembolia pulmonară, complicații care pot deveni fatale în decurs de câteva ore
Din aceste motive, recomandăm un consult vascular complet tuturor pacienților care constată apariția unor trasee vasculare modificate ca formă, culoare și dimensiuni sau care prezintă vreunul din semnele prezentate mai sus.