Bună ziua, eu sunt Dr. Cornel Cornea, ce problemă vă aduce pe la noi? De regulă, așa începe o primă discuție cu medicul specialist vascular.

Uneori, lucrurile pot sta puțin altfel. Și asta pentru că respectăm timpul și resursele pe care le vom aloca împreună cu pacientul pentru stabilirea unui diagnostic dar și aplicarea unei conduite terapeutice bine fundamentate.

Prima etapă – informații de bază

La intrarea în serviciul nostru vă vom invita să completați un formular cu acordul Dvs. privind prelucrarea datelor personale. Un asistent va fi alături de Dvs. și va prelua aceste date într-un mod explicit și profesional, astfel încât această etapă să decurgă foarte repede. De asemenea, vă vom solicita informații sumare și despre alte persoane din familie – părinți, frați, surori – care au necesitat spitalizare și/sau intervenții chirurgicale de orice fel. Vă rugăm să ne oferiți date suplimentare despre activitatea de la locul de muncă, obiceiurile alimentare, aportul de cafea, tutun, alcool, precum și eventuale medicamente pe care le luați în mod curent.

Toate datele respective sunt necesare imaginii de ansamblu pe care medicul specialist o va avea la finalul consultației și vor fi notate într-o fișă personală pe care o vom păstra în arhivele noastre, având un caracter strict confidențial.

A doua etapă – consultația de specialitate

Următoarele 30-45 de minute vor fi față în față cu medicul specialist. Acum este momentul potrivit în care să-i explicați în detaliu ce vă supără și v-a determinat să veniți la consultație. Medicul va pune o serie de întrebări țintite, care au rolul de a evidenția unele semne și simptome pe care este posibil să le fi trecut ușor cu vederea.

Urmează consultația propriu-zisă, în care medicul trebuie să obțină informații obiective de la nivelul aparatului circulator, ceea ce presupune examinarea completă a membrelor, de la bază la vârf, prin mijloace clasice – inspecție, palpare, percuție, auscultație. La acestea se poate adăuga măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului, eventual și alte examinări pe care le consideră necesare în acel moment.

La finalul consultației, medicul poate fi în măsură să aprecieze de ce fel de afecțiune suferiți în prezent. Este posibil ca lucrurile să fie foarte clare încă de pe acum iar pentru a avea informații obiective uneori pot fi necesare investigații suplimentare, precum efectuarea unei ecografii Doppler sau prelevarea de sânge. În acest ultim caz, pacientul va fi invitat într-o altă încăpere pentru explorări suplimentare și va reveni la medicul examinator după ce aceste date vor fi disponibile, în aceeași zi sau într-una din zilele imediat următoare.

Indiferent de soluția aleasă, medicul specialist va fi în măsură să pună un diagnostic de etapă sau chiar un diagnostic final și va propune o serie de acțiuni pentru a iniția tratamentul. Aceste pot fi atât de ordin general – de ex. modificarea dietei, aport de lichide suplimentar – cât și particular, prin medicație care acționează direct asupra zonelor afectate.

Etapa a treia – investigațiile

De regulă, această etapă este propusă pacienților nou depistați cu afecțiuni severe ale sistemului circulator dar și celor care au boli cronice, evolutive unde este necesară o re-evaluare periodică. Este o etapă mai complexă, dată fiind necesitatea de a obține date obiective suplimentare despre starea pacientului, folosindu-ne de alte mijloace decât cele care ne sunt la îndemână.

Astfel, pot fi propuse pacientului examinări precum:

  • Teste pe banda de mers – pentru stadializarea afecțiunilor și evaluarea efortului pe care-l poate suporta pacientul;
  • Ecografie standard / Doppler – pentru evaluarea circulației la nivelul vaselor mari și mijlocii;
  • Consultul cardiologic – în situații în care se bănuiește afectarea concomitentă a inimii;
  • Consultații alte specialități – interne, chirurgie generală, neurologice, boli endocrine, etc.
  • Examene de laborator, markeri specifici, prelevare de secreții din plagă;
  • Investigații imagistice – angiografie, angio-RMN sau angio-CT, în funcție de suspiciunea clinică
  • Alte investigații considerate de interes pentru stabilirea conduitei terapeutice.

Etapa finală

Probabil că deja ați constatat că durata acestor examinări nu se suprapune peste durata unei simple consultații. Cel mai probabil au fost necesare câteva zile în care să parcurgeți toate investigațiile care au fost solicitate de către medicul examinator.

Toate acestea au reprezentat timp și bani dar au contribuit în mod esențial la completarea datelor care oferă imaginea completă și corectă a afecțiunii de care suferiți. Este momentul să vă întoarceți la medicul examinator care va avea acum informațiile necesare pentru a vă oferi cea mai bună soluție pentru afecțiunea de care suferiți. De cele mai multe ori, aceasta poate fi o intervenție chirurgicală dar există și posibilitatea unor terapii clasice sau complementare care pot să vă ofere o ameliorare a afecțiunii de care suferiți și un plus de calitate a vieții.

Indiferent de modul de rezolvare, acumularea acestor date specifice a avut un prim rol major, și anume acela de a stabili un moment ”zero” în care ați efectuat un set de investigații sistematizate. Indiferent de modul de rezolvare a afecțiunii curente, datele acumulate vor constitui un termen de referință de care puteți beneficia pe viitor.

Suntem cu toții conștienți că sistemul sanitar actual nu oferă condiții optime pentru rezolvarea suferinței Dvs. Tocmai din acest motiv am stabilit o strategie care să permită pacienților noștri să beneficieze de cele mai bune îngrijiri în situația dată. Astfel, există soluții terapeutice aplicabile în sistemul de stat care pot fi propuse mai ales pacienților cu posibilități modeste precum și soluții de top, care pot fi solicitate contra-cost în clinici private.

Indiferent de situația în care v-ați afla, vă rugăm să aveți deplină încredere în seriozitatea și profesionalismul nostru și al colaboratorilor noștri!

Vă dorim grabnică însănătoșire!