Boala hemoroidală
Este o afecțiune cauzată de traseele dilatate, tortuoase, uneori indurate ale venelor situate la nivelul canalului ano-rectal, împreună cu reacțiile inflamatorii locale ale țesuturilor locale care, în unele cazuri, pot produce simptome extrem de supărătoare pentru pacient. Aproximativ 15-35% dintre populație vor dezvolta simptome atribuite hemoroizilor în cursul vieții dar numai o mică parte din acești pacienți (circa 5%) vor avea nevoie și de un tratament chirurgical.
Există două tipuri de hemoroizi:
- INTERNI – la interior, acoperiți de o mucoasă puțin sensibilă, ceea ce face ca să fie depistați în formele avansate ale bolii
- EXTERNI – în vecinătatea orificiului anal, fiind acoperiți de piele subțire, extrem de sensibili la atingere sau la modificările temperaturii locale
Pacienții pot prezenta simptome cauzate de hemoroizii interni sau externi sau de ambele. Când apar aceste probleme, cele două tipuri de hemoroizi pot avea simptome și tratamente foarte diferite, de aceea în serviciul nostru există o abordare selectivă, în funcție de extinderea și gravitatea cazurilor.
Cele mai frecvente simptome includ sângerarea ano-rectală cu sânge roșu, proaspăt care este, de obicei, nedureroasă și/sau prolapsul țesutului anal, care este asociat cu hemoroizi interni simptomatici. Prolapsul este țesutul hemoroidal care vine din interior și care poate fi simțit de pacient în exteriorul anusului după efortul din timpul defecației. Acest țesut poate să revină spontan în interior sau poate fi împins înapoi de către pacient. Simptomele tind să progreseze lent pe o perioadă lungă de timp și sunt adesea intermitente, cu lungi perioade de acalmie întrerupte de crize dureroase sau episoade de sângerare ano-rectală.
Un alt simptom des întâlnit este durerea locală, înăuntrul sau în afara anusului, cauzată de hemoroizii externi, fiind vizualizați adesea ca o tumoretă de culoare albăstruie și care au tendința să apară spontan, eventual precedat de o senzație locală de tensionare. Pielea care acoperă exteriorul anusului este de obicei fixată ferm de țesuturile subiacente dar, dacă se dezvoltă un cheag de sânge în această zonă, presiunea poate crește rapid în aceste țesuturi cauzând durere, de obicei constantă și severă. Ocazional, dacă presiunea este foarte crescută în pachetul hemoroidal trombozat, se poate produce ruperea pielii și evacuarea sângelui acumulat, cu o culoare mai închisă. Pacienții se pot plânge, de asemenea, de umflături locale intermitente, presiune și disconfort, legate de hemoroizi interni și externi dilatați dar care nu sunt trombozați.
Cauzele cele mai frecvente ale apariției hemoroizilor sunt legate de constricția persistentă a canalului anal, șezutul prelungit pe scaunul de toaletă, un abdomen voluminos (sarcină, obezitate), dietă săracă în fibre, traumatisme locale repetate sau ridicarea de greutăți mari, la care se pot adăuga unele condimente, aportul de apă necorespunzător, sedentarismul excesiv, igiena precară și chiar vârsta înaintată.
De adăugat faptul că, la unii pacienți care au trecut prin astfel de evenimente fără a fi tratați eficient, poate apare un exces de piele în zona anală, denumit ”marișca hemoroidală / skin tag” care este nedureros dar poate fi o cauză frecventă de mâncărimi locale, aspect și igienă deficitară și poate conduce la recidiva bolii hemoroidale, fiind uneori necesară sancționarea chirurgicală.
Pe baza consultației însoțită și de examinarea regiunii ano-rectale prin anoscopie, se pot indica tratamente variate, de la tratamente locale cu creme sau supozitoare, igieno-dietetice sau uneori, la cazurile avansate, proceduri chirurgicale. În cele mai frecvente situații, la cazurile selectate, se poate practica ligatura pachetelor hemoroidale cu o bandă elastică aplicată la baza pachetului hemoroidal, care întrerupe circulația prin acesta și produce îndepărtarea sa pe cale naturală, după necrozare. De asemenea, se poate proceda la injectarea cu agenți sclerozanți sau incizia, evacuarea și / sau electrocoagularea pachetelor hemoroidale.
Cazurile avansate sau recidivele pot fi tratate prin metode chirurgicale clasice sau moderne care vor fi detaliate pacienților după o evaluare temeinică și examinări endoscopice complementare.