Pe Dr. Cornel CORNEA (n. 1970, Hunedoara) îl găsești cu domiciliul oficial în Cluj-Napoca dar, de fapt, în puține zile ale săptămânii este prezent acasă. Nu pentru că nu și-ar dori asta, ci pentru că meseria impune un astfel de program. Iar meseria de chirurg vascular este una care te acaparează mai ceva ca o iubită și te obligă să trăiești alături de ea mai mult decât și-ar dori orice consoartă.

Pasionat de lucrurile mici și complicate încă din vremea copilăriei, pe vremea când ”diseca” jucării, ulterior aparate de radio de pe la cunoscuți, pentru a vedea cum funcționează, ca mai apoi să petreacă ore în șir încercând să înțeleagă cum se asamblează și de ce (nu mai) funcționează.

Membru cu drepturi depline al unei comunități cu generații întregi de doctori sacrificați de politici sanitare inepte și idioate, rezultatul desăvârșit al incompetențelor crase dar perfid alese în mod democratic în ultimii 30 de ani.

Avid de informații noi precum un burete uscat la soare, dornic de a aduna și transmite cunoștințele sale către cei aflați în suferință și preocupați de starea lor. În calitate de doctorand al UMF Cluj-Napoca, un titlu lipsit de gloria de altădată, doar pentru șansa în plus de a oferi un proiect ce poate schimba paradigma activității profesionale.

Idealist notoriu și iremediabil pierdut într-o lume în care materialismul social dă nuanța de cenușiu a fiecărei zile dar care regăsește imaginea unei dimineți însorite în ochii fiecărui pacient vindecat.

Ce a învățat să facă în tot acest timp?

  • Să facă lumea să înțeleagă că sănătatea este cel mai de preț bun al fiecăruia, și nu-l poți cumpăra de pe raft, nici măcar online.
  • Să asculte omul din față, să-i înțeleagă suferința și să adune toată priceperea sa și a altora ca el într-o rețetă care să fie de un real folos.
  • Să se folosească de resurse puține pentru a face mai mult sau chiar mai bine.
  • Să taie profund în carne vie și să repare ce se poate, chiar dacă nu are piese de schimb pentru asta.
  • Să vadă și să oblojească răni cronice pe care alți confrați nu au fost dornici sau nu au știut s-o facă.

E mult, e puțin?

Voi trebuie să decideți mai înainte de a da ochii cu el.