Cura chirurgicală clasică a varicelor. Crosectomia și strippingul venos.
Metoda clasică de tratament chirurgical al varicelor este una dintre metodele încă frecvent folosite la noi în țară, însă apariția metodelor de tratament pe cale endo-venoasă face ca numărul procedurilor clasice să scadă continuu. Prin această metodă se pot trata eficient afecțiunile venei safene mare sau mică de la nivelul membrului inferior.
Scopul acestei intervenții este de a exclude din circulație (fizic) sistemul venos superficial al membrului afectat, ca urmare a lipsei de eficiență în transportul sângelui venos dinspre membru spre inimă, denumită insuficiența venoasă cronică. Metoda se adresează cu precădere formelor avansate ale bolii varicoase precum și recidivelor după tratamente anterioare eșuate și presupune decuplarea sistemului venos superficial (crosectomia) urmată de extragerea trunchiului venos afectat, folosind un instrument special numit ”stripper” – de unde și numele procedurii (stripping venos).
În serviciul nostru recomandăm această intervenție chirurgicală tuturor pacienților care au un istoric îndelungat de boală varicoasă netratată sau a recidivelor, acolo unde sistemul venos superficial este afectat pe o suprafață extinsă, cu dilatații venoase importante, după tromboflebite repetate sau tromboze ale venelor superficiale, cu ulcerații tegumentare cronice sau anomalii de poziție ale venelor care nu permit efectuarea tehnicilor endo-venoase de tip Laser, Radio-frecvență sau cu Bio-Glue.
Intervenția clasică presupune efectuarea prealabilă a unei ”hărți” a sistemului venos afectat, urmată de evidențierea printr-un desen anatomic și stabilirea unor obiective precise, particularizate pentru fiecare caz în parte. Se realizează numai în condiții de anestezie rahidiană, eventual cu analgo-sedare la pacienții selectați și implică efectuarea unor incizii etajate la nivelul piciorului și în regiunea inghinală sau popliteală, acolo unde se practică întreruperea joncțiunii între sistemul venos superficial și cel profund. Cu ajutorul stripper-ului se extrage apoi vena afectată iar prin mici incizii etajate se întrerup afluenții venei respective de pe întreaga lungime a membrului operat. În mod uzual, inciziile practicate de noi au dimensiuni de câțiva milimetri și vor fi închise la finalul operației cu ajutorul firelor de sutură sau a unor benzi tegumentare adezive, fiind necesară urmărirea periodică până la vindecare.
Deși acest tip de intervenție este ceva mai agresiv decât operația endo-venoasă, recuperarea post-operatorie este relativ de scurtă durată, de ordinul zilelor, fiind condiționată de remisiunea eventualelor hematoame subcutanate și a suprimării firelor de sutură iar pacientul se va putea întoarce la activitățile anterioare cu câteva precauții legate de efort și de purtarea unui ciorap compresiv pe o perioadă de timp determinată.
Durata spitalizării în serviciul nostru este de 1-2 zile, procedura fiind inclusă în categoria serviciilor decontate prin contractul CNAS, în limita unui număr lunar.