Despre contenția elastică. Sau, mai simplu, despre ciorapii medicinali.

Am constat uneori că recomandarea noastră privind purtarea ciorapilor pentru contenție elastică nu este respectată, motiv pentru care reamintesc aici câteva informații esențiale care să demonteze câteva mituri despre ciorapii medicinali.

Ciorapul de contenție recomandat de noi este un dispozitiv medical eficient, care v-a fost prescris drept remediu cu eficiență imediată care se adresează afecțiunii de care suferiți, de exemplu în Insuficiența Venoasă Cronică sau Boala Varicoasă cu risc trombotic crescut.

  • Cum nu există un ciorap universal, noi facem măsurători prealabile și comandăm către furnizor modelul și dimensiunea adecvată pentru fiecare pacient. Chiar și așa, există unele variații individuale care trebuie identificate, eventual putem recomanda un ciorap personalizat, realizat pe comandă.
  • Cu rare excepții, ciorapii care se găsesc în farmacii nu au proprietățile unui ciorap de contenție de calitate, fie din cauza materialului fie a compresiunii inadecvate. Diferența este dată de tipul de țesătură și de combinația dintre polimerii care formează materialul, nu de grosimea ciorapului.
  • Pentru corecta Dvs. informare, grosimea ciorapului este exprimată în DEN (deniers) care reprezintă greutatea unui fir de 9km lungime. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât ciorapul este mai gros și mai opac. Pentru a identifica corect un ciorap medicinal, trebuie să știți că această valoare NU trebuie să apară pe cutia produsului.
  • Ciorapii sunt clasificați pe grade de contenție (CCL1, CCL2, etc.) în funcție de compresiunea exercitată pe fiecare segment de membru. O persoană cu talie mare nu poate purta același model ca și o persoană cu o talie mică. Presiunea necesară pe coapsă în primul caz trebuie să fie mai mică, altfel devine insuportabil și nu-i va suporta pe durata unei zile întregi. Asemenea unei haine făcute de un croitor priceput, ciorapul trebuie ales astfel încât să-și facă treaba fără ca posesorul să se plângă de neajunsuri.
  • Țesătura din care este realizat un ciorap trebuie să asigure o oarecare elasticitate în lungime și un grad variabil de rigiditate pe lățime, motiv pentru care se fac dintr-un material bine ales, cu o textură și un design special. De asemenea, prețul este dictat de complexitatea țesăturii, astfel că o pereche de ciorapi medicinali pot costa cât o pereche de pantofi de bună calitate sau chiar mai mult! Când cumpărați astfel de produse este bine să aveți în minte celebrul dicton: ”Sunt prea sărac pentru a mai cumpăra ieftin!”
  • În practică este foarte dificil să deții în stoc toate modelele potrivite pentru fiecare tip de picior, iar dacă mai puneți la socoteală și faptul că trebuie probați, aveți destule motive să acordați alegerii ciorapului o atenție cuvenită. Noi știm asta și ne străduim să respectăm întocmai specificațiile acestor producători, asigurându-vă asistența calificată la prima încălțare.
  • Din experiența noastră, un ciorap este eficient atunci când pacientul spune: ”Mă simt foarte bine când îl port și nu mi-este bine fără el!”. Dacă NU ați ajuns la aceeași concluzie purtând ciorapii medicinali, vă invităm să descoperim împreună care sunt cauzele acestui neajuns. Un alt model de ciorap, o altă mărime sau câteva trucuri privind modul de încălțare pot face diferența între un dispozitiv medical mai scump (dar care vă face viața mai ușoară) și unul mai ieftin, dar complet inutil pe care-l abandonați curând într-un sertar.
  • Chiar dacă este bine ales, un ciorap NU poate dura o veșnicie. El trebuie spălat manual (!) și uscat departe de orice sursă de căldură, însă durata de utilizare recomandată este de 6-12 luni deoarece materialul ”îmbătrânește” și va pierde din proprietățile elastice, devenind rigid. Dacă recomandarea este pe mai mult de 6 luni, vă sugerăm să faceți o nouă achiziție, astfel încât să beneficiați din nou de calitatea dispozitivului medical.
  • Totuși, oricât de bun ar fi un astfel de ciorap, nu poate vindeca definitiv boala, ci vă oferă o ameliorare temporară a simptomatologiei. Din acest motiv, este absolut necesar să vă evaluăm periodic și să decidem împreună care este momentul optim pentru intervenția chirurgicală, singura procedură care poate restabili mecanismele hemodinamice optime pentru fiecare caz în parte.

Ciorapul pentru contenția elastică este un dispozitiv medical deosebit de util cu condiția să fie corect folosit!