Debridarea plăgilor este o procedură chirurgicală necesară și obligatorie pentru ca o rană (plagă) să poată fi corect gestionată în vederea obținerii procesului de vindecare.

Indiferent dacă discutăm de o plagă recentă sau de una mai veche, îndepărtarea țesuturilor moarte sau neviabile precum și a biofilmului local are un efect de stimulare a producerii de țesut nou care asigură cicatrizarea.

În cazul plăgilor de mici dimensiuni, debridarea chirurgicală poate fi executată atât în anestezie locală, dar și loco-regională dar, dacă ocupă o suprafață mai mare se preferă anestezia spinală pentru asigurarea confortului pacientului și calitatea anesteziei, fiind o operație de durată.

Poate fi efectuată cu ajutorul instrumentelor tăioase (bisturiu, foarfeci, chiuretă) sau, mai modern, cu ajutorul ultrasunetelor sau a tehnicii VersaJet, introdusă în practica noastră încă din 2012.

Indiferent de metoda folosită, această procedură chirurgicală reprezintă un pas mare înainte pe direcția vindecării plăgilor și recuperării pacienților considerați cronici, cu reducerea semnificativă a suferinței și a stresului acestora dar și a aparținătorilor.