Diabetul zaharat este, cu siguranță, una dintre bolile cele mai răspândite la acest moment, iar complicațiile vasculare ale diabetului – angiopatia diabetică – afectează un număr foarte mare de persoane, chiar dacă unii dintre aceștia încă nu prezintă nicio manifestare clinică.

Diabetul zaharat al adultului poate produce îngroșarea pereților vaselor sanguine, predominant al arterelor medii și mici dar și la nivelul capilarelor. Din punct de vedere al circulației, aceste vase nu mai pot furniza toată cantitatea de sânge necesar țesuturilor, astfel că pot apare modificări ale aspectului, consistenței, sensibilității locale.

Pentru pacient, acest fenomen se traduce prin senzații de usturime, amorțeală dureroasă sau chiar frig la nivelul picioarelor, cu deteriorarea progresivă  a aspectului și culorii tegumentului și evoluție spre complicații grave precum infecțiile recurente, ulcerațiile sau chiar gangrena.

De cele mai multe ori, angiopatia este însoțită de o altă complicație, la fel de gravă – neuropatia diabetică. Pe măsură ce boala progresează, senzațiile tactile și de temperatură dispar progresiv până se ajunge la un nivel alarmant, în care pacientul practic nu-și mai percepe propriile picioare.

Misiunea noastră este de a depista aceste complicații încă din stadiile premergătoare, întrucât tratamentul lor presupune multă suferință din partea pacientului. Din acest motiv am conceput un protocol pe care-l aplicăm tuturor celor care iau foarte în serios această afecțiune.

Prin înscrierea în acest program beneficiați de un diagnostic precoce al complicațiilor, controale periodice gratuite, sfaturi pentru menținerea viabilității circulației precum și intervenții care pot salva viabilitatea membrului afectat.