Se întâlnește și sub denumiri precum: Chist pilonidal / Sinus pilonidal / Abces pilonidal

Este o afecțiune a țesutului celular subcutanat de la nivelul șanțului inter-fesier, care implică anomalii de creștere ale firelor de păr cu dilatația, infecția și abcesul comun al foliculului și glandelor sebacee, care formează un spațiu sinuos subcutanat (de unde și denumirea de ”sinus pilonidal”).

Boala pilonidală este mai frecventă la bărbați pe fondul pilozității abundente, la care concură transpirația, hainele nepotrivite, sedentarismul prelungit (ex. șoferii de cursă lungă) și igiena locală defectuoasă.

Recidiva bolii pilonidale este posibilă, în unele situații poate chiar frecventă, fiind cauzată fie de o intervenție anterioară efectuată conservativ (tratată cu antibiotice, eventual drenaj simplu) sau o intervenție incompletă, care nu a excizat formațiunea inițială în totalitate. Indiferent de situație, este necesară o reintervenție cu caracter radical, în care țesutul afectat se extirpă în bloc, sub control vizual augmentat și colorant vital care arată extinderea în profunzime și în suprafață a leziunilor.

Din păcate pentru pacient, recuperarea după această intervenție este lentă, de ordinul mai multor săptămâni, perioadă în care plaga trebuie tratată cu maximă seriozitate pentru a evita suprainfecțiile. În serviciul nostru vă stă la dispoziție personal cu experiență care, cu dotarea corespunzătoare și dispozitive medicale de calitate vă vor oferi tot sprijinul necesar pentru a depăși cu bine astfel de situații nedorite.