Observați că nu am scris ”ulcer varicos”, nu-i așa?

Asta deoarece există diferite tipuri de ulcerații ale gambei care trebuie corect identificate. Astfel, ulcerul cronic al gambei poate fi arterial, venos (varicos), mixt sau poate fi chiar un cancer de piele! Diagnosticul diferențial se face numai de către un specialist, înarmat cu cunoștințele necesare, experiența și echipamentele adecvate, uneori fiind necesară chiar o biopsie de țesut care va fi examinată de un specialist anatomo-patolog.

Ulcerul venos se tratează într-un mod deja bine precizat, cel arterial sau mixt într-o altă manieră iar cancerul de piele are (din nefericire) o cu totul altă abordare. Sunteți 100% siguri că stând acasă vă tratați într-o manieră corectă?

Cu excepția ulcerului malign, toate aceste afecțiuni au legătură cu problemele locale ale circulației sanguine, Chirurgia vasculară este specialitatea care poate rezolva corect multe astfel de afecțiuni, șansele cele mai mari avându-le cei care se prezintă la un chirurg vascular. Mulți pacienți ajung însă la noi prea târziu, multe dintre cazurile sunt tratate ani la rând doar la domiciliu, fără urmărire și fără atenție din partea unor persoane care au calificarea necesară, motiv pentru care inevitabil se vor agrava și vor deveni afecțiuni cronice.

În majoritatea situațiilor, originea afecțiunii poate fi un episod (sau mai multe) de tromboflebite sau tromboze profunde. Astfel de situații trebuie corect investigate prin analize bine țintite, deoarece sunt numeroase cazurile de afecțiuni ale sângelui care predispun la astfel de evenimente. În calitate de chirurg vascular am obligația de a afla cauzele, astfel vom fi mai aproape de a găsi și rezolvarea situației. Trebuie clar stabilite cauzele care au dus la apariția ulcerației, istoricul având un rol important în determinarea fenomenului care a produs această leziune. Dacă aflăm acest lucru, vom cunoaște cu ce ne confruntăm și putem adapta strategia terapeutică în mod corespunzător.

Un ulcer care se vindecă spontan este un semn bun dar și mare semnal de AVERTIZARE! Nu ignorați acest aspect fugind de chirurg, va exista (cu siguranță) o dată viitoare când lucrurile vor sta mult mai rău în absența tratamentului chirurgical adecvat. Chiar dacă ulcerul s-a vindecat, absența tratamentului chirurgical menține factorii care au condus la apariția ulcerului inițial. Așa că este doar o chestiune de timp până va recidiva.

Ulcerul cronic este o problemă zilnică pentru pacient dar și pentru aparținători. Un astfel de bolnav poate deveni parțial sau chiar total dependent de altcineva pentru treburile curente, și nu discutăm aici doar de disconfortul și durerea suferită. În unele cazuri, mai ales dacă este tratat incorect, chiar personalitatea pacientului poate suferi modificări ireversibile. Oare persoana respectivă merită să treacă prin toate acestea?

Deseori ulcerele cronice apar la bolnavii care nu se preocupă de propria persoană. Sunt pacienți care sunt sau au fost neglijați, cu multiple afecțiuni asociate,  uneori cu o atitudine delăsătoare față de propria persoană, adeseori cu condiții precare de igienă și alimentație,. Toate acestea sunt lucruri care trebuie rezolvate dacă vrem să avem un succes terapeutic, principiul ”pașilor mărunți” se aplică aici foarte bine .

Deoarece este o categorie de afecțiuni cu impact major asupra calității vieții, cu perspective de vindecare spontană aproape nule și cu complicații uneori nefaste, vă invităm să pășiți cu încredere pragul cabinetului nostru!