Venectazii și vene reticulare.
Este chirurgie vasculară sau dermato-cosmetică?
Aspectul îngrijit al mâinilor și picioarelor este una dintre trăsăturile care se fac remarcate încă de la o primă vedere, mai ales în cazul persoanelor de sex feminin. Care dintre domnișoare sau doamne nu vor dori să aibă picioare frumoase pentru a le expune la lumină în sezonul estival sau sub o rochie îndrăzneață?
Venectaziile sunt vase de sânge foarte subțiri, care sunt vizibile la suprafața pielii sub forma unor trasee roșu-violacee. Venele reticulare sunt vase cu traiecte subdermice de culoare mai închisă, care realizează o structură vizibilă ca o rețea (reticul), de unde și denumirea lor.
Venectaziile și venele reticulare sunt mai vizibile în sezonul cald sau după efort fiind dependente de fluxul de sânge care le traversează. Acestea trebuie privite ca un adevărat ”semnal de alarmă” prin care sistemul circulator ne avertizează că există probleme la nivelul circulației capilare și venoase locală.
În multe situații aceste afecțiuni ajung să fie tratate de către medici fără o pregătire vasculară, sau chiar de personal fără diplomă de medic (!), care însă reușesc să stârnească o întreagă frenezie în rândul populației neavizate. Nu de puține ori, avem ocazia să constatăm efectele nedorite și nocive, uneori ireversibile, ale unor astfel de proceduri, efectuate intempestiv de către persoane insuficient pregătite.
Uneori, în astfel de cazuri rezultatele pozitive pot fi vizibile imediat, însă pacienții care aleg astfel de soluții se vor expune la riscuri importante privind evoluția viitoare. Abordul unor vase sanguine fără a evalua corect posibilele implicații asupra circulației locale constituie o gravă eroare medicală.
Complicațiile care pot apare după astfel de proceduri sunt redutabile, ele pot fi:
- lipsa de rezultat ca urmare a tehnicii defectuoase,
- refacerea rapidă a venectaziilor, cauza apariției nefiind neidentificată,
- reacții alergice cauzate de soluțiile folosite sau concentrațiile inadecvate,
- infecția la locul puncțiilor sau chiar necroza tegumentului la locul puncției
- colorarea brună persistentă a vaselor după procedură,
- tromboza venoasă superficială, sau chiar tromboza venoasă profundă, cu deteriorarea circulației venoase a membrului, cu efecte extrem de neplăcute pentru pacient.
Pentru a evita astfel de cazuri, pacienții noștri sunt întotdeauna evaluați pre-operator, prinefectuarea unor măsurători hemodinamice locale, cu ajutorul cărora se stabilește debitul și sensul fluxului sanguin care alimentează aceste formațiuni. Abia după ce această etapă este clarificată, se va propune o procedură terapeutică personalizată fiecărui pacient, care să asigure rezultate funcționale și cosmetice de lungă durată. Nu încurajăm și nu vom propune niciodată pacienților noștri astfel de intervenții cu scop pur cosmetic, până ce nu stabilim cauzele care au condus la apariția afecțiunii.
Serviciul nostru vă oferă sclerozări și micro-sclerozări sub control ecografic, folosind agent sclerozant lichid sau cu spumă, provenit direct de la singurul producător european avizat.
În cazurile necomplicate, aceste proceduri pot fi efectuate în regim ambulator de către medicul specialist vascular printr-o procedură simplă, care nu implică durere sau spitalizare. Astfel aveți garanția că ați beneficiat de o evaluare a cauzelor și un tratament personalizat ce include ședințe de control pentru evaluare.
Pentru cazurile mai avansate se pot propune operații pentru cura varicelor, folosind fie tehnica clasică sau cea modernă, pe cateter endo-venos, ambele realizate sub control ecografic riguros pentru a putea asigura rezultatele scontate.
În concluzie, consultația vasculară efectuată temeinic este singura modalitate corectă ce poate stabili natura afecțiunii respective și poate sta la baza unei discuții profesioniste privind opțiunile terapeutice, care pot fi uneori diferite pentru fiecare picior în parte.
Diferențele majore față de procedurile efectuate în alte servicii, inclusiv în cele de serviciile dermato-cosmetice, sunt că medicul specialist vascular este singurul abilitat să stabilească relația cauză-efect la fiecare caz în parte, urmând apoi să propună măsuri terapeutice adaptate fiecărui caz în parte, o atitudine corectă ce va conduce la rezultate durabile în timp.