Pentru cei care nu cunosc acest termen, fistula arterio-venoasă (FAV) pentru hemodializă este o cale de comunicare realizată de chirurgul vascular între o arteră și o venă, cu scopul de a asigura un debit sanguin crescut, necesar pentru efectuarea procedurii de hemodializă.

Realizarea acesteia presupune o intervenție chirurgicală relativ simplă, nedureroasă, care se face în anestezie locală și care durează 30-45 de minute. De regulă, se preferă o intervenție la nivelul plicii cotului, unde se realizează o conexiune între o venă și o arteră a membrului superior dar se pot realiza astfel de fistule și în alte regiuni ale corpului.

Accuvein detaliu_venosÎnainte de începerea procedurii, chirurgul vascular trebuie să aprecieze calitatea vaselor prin tehnici de vizualizare augmentată, ecografie Doppler și măsurători ale debitelor locale. O fistulă de bună calitate trebuie să asigure un debit sanguin optim pentru procedura de dializă, să fie durabilă și să permită puncționarea multiplă fără complicații majore, iar fluxul deviat de acest pontaj să nu afecteze viabilitatea membrului respectiv.

Pentru a evita aceste neajunsuri, pacientul trebuie să efectueze controale post-operatorii pentru a aprecia în mod obiectiv  debitul fluxului sanguin, măsurători hemodinamice și prin examinare Eco-Doppler.

În timp, din cauza programului intens de dializă, este posibil ca unele fistule să devină nefuncționale, astfel că poate fi necesară o reintervenție pentru remedierea situației sau pentru realizarea unei noi fistule. În cazuri speciale, când vasele sunt prea afectate de procedurile multiple, se poate utiliza un grefon sintetic (proteză) interpus între arteră și venă, care va permite funcționarea în condiții optime.

Protocolul nostru privind această procedură include evaluarea pre-operatorie, realizarea fistulei, controlul periodic, precum și urmărirea morfo-funcțională și hemodinamică în timp al acestor fistule.

Programează o vizită …