Ce trebuie să știu despre bolile vasculare?
Plecând de la premiza că toate organele și sistemele din organismul uman sunt dependente de aportul de nutrienți aduși pe cale sanguină, putem să intuim cu ușurință importanța care trebuie acordată afecțiunilor vasculare.
Un prim aspect ar fi să realizați deosebirea între diferitele boli vasculare:
Aparatul circulator este compus din inimă – care pompează ritmic sângele – și vasele de sânge care transportă sângele până la nivel de țesuturi. Vasele sanguine se subîmpart în:
- Artere – care conduc sânge încărcat cu substanțe nutritive și oxigen de la inimă spre țesuturi, cu debite și viteze mari
- Vene – care conduc sângele încărcat cu reziduuri metabolice și bioxid de carbon dinspre țesuturi spre inimă, în vederea reîmprospătării. Sângele circulă prin vene cu viteze mici și debite importante
- Capilare – acestea sunt vase din ce în ce mai fine, care conduc sângele spre țesuturi (arteriole – capilare arteriale) sau sângele venos dinspre țesuturi spre vene mai mari (capilare venoase – venule)
- Limfatice – vase foarte fine care conduc lichidul care trece prin pereții sanguini și scaldă fiecare celulă, constituind spațiul extracelular. Acest lichid provine tot din sânge și se varsă la nivelul venelor, reintrând astfel în circulație.
Pornind de la aceste minime cunoștințe, bolile vasculare se vor clasifica astfel în:
- Boli arteriale – în care sângele nu este transportat corespunzător la țesuturi, prin urmare acestea vor suferi prin lipsă de aport putând ajunge chiar la moartea lor (necroză, gangrenă)
- Boli venoase – în care sângele nu este întors spre inimă cu viteză corespunzătoare, ceea ce duce la stagnarea sa și posibilitatea de apariție a dilatațiilor (varice) sau cheagurilor (tromboze)
- Boli limfatice – în care lichidul extracelular nu se drenează corect și se acumulează treptat conducând la umflarea excesivă a regiunii respective (edeme) cu stază și tulburări de nutriție cauzate de compresiunea locală a venelor și arterelor.
Din punctul de vedere al momentului apariției, se poate vorbi despre boli vasculare congenitale, care apar încă de la naștere și sunt cauzate de anomalii genetice transmise de la generațiile anterioare (exemplu: angioamele) sau boli vasculare dobândite, cum sunt arteriopatiile obstructive sau boala varicoasă, care apar la vârste mai înaintate.
Despre bolile arteriale și cele venoase vom detalia în următoarele articole.