Examenul clinic efectuat de către medicul specialist vascular trebuie frecvent completat (uneori chiar obligatoriu!) cu datele obținute prin utilizarea unor echipamente ecografice destinate acestui scop, examinarea fiind relativ ieftină și confortabilă atât pentru medic cât și pentru pacient.

În cursul primei vizite pacientul trebuie să fie pregătit pentru o astfel de examinare, regiunile vizate cel mai frecvent fiind membrele inferioare, inclusiv în regiunea inghinală. La membrele superioare se examinează inclusiv regiunea axilei (la subraț), iar uneori se poate efectua și examenul ecografic al gâtului sau al abdomenului, dacă se bănuiește afectarea vaselor mari care pleacă de la inimă.

Ecografie vasculară folosind sonda liniară

Examinarea ecografică vasculară are două componente, una care vizează structura (morfologia) vaselor și o alta funcțională, care apreciază modalitatea de curgere a sângelui prin vasele examinate. Cu ajutorul sondei liniare sau convexe pot fi examinate aproape toate vasele importante din organism, atât arterele cât și venele. Nu se pot examina vasele limfatice deoarece peretele acestora este foarte subțire, acesta putând fi detectat doar în condiții speciale.

Cu ajutorul examenului ecografic medicul specialist poate aprecia forma și poziția vaselor examinate, precum și modificările circulației sanguine, ceea ce permite evaluarea impactului pe care aceste modificări le pot avea asupra evoluției bolii. În funcție de scopul propus, medicul poate identifica și măsura diametrul vaselor,  grosimea, elasticitatea pereților dar și eventuale cauze de compresiune sau obstrucție care jenează circulația sanguină, cum ar fi prezența unei colecții exterioare vasului respectiv pe care-l comprimă.

Examinare Doppler-Duplex

Prin metoda Doppler-Duplex se poate determina sensul de curgere dar și viteza sângelui prin vasele examinate, precum și unele particularități, cum ar fi curgerea turbulentă din stenozele arteriale sau afecțiuni ale valvulelor venoase. În timpul examinării, medicul specialist poate solicita pacientului colaborarea pentru unele manopere, cum este blocarea respirației sau manevre de provocare la nivelul gambelor.

O examinare specială o constituie ecografia cu substanță de contrast (CEUS), foarte recent apărută, care permite unor vase sanguine afectate sever (de ex. în complicațiile vasculare ale diabetului, ateroscleroza generalizată sau evaluarea postoperatorie a protezelor vasculare).

Toate informațiile și imaginile obținute astfel vor fi păstrate în arhiva electronică pentru evaluare periodică. Astfel de examinări, efectuate la intervale regulate de 3-6-12 luni, pot furniza indicii prețioase privind evoluția bolii, evaluarea post-operatorie sau modificările funcționale care pot apare în decursul timpului, așa cum se întâmplă adesea la pacienții diabetici sau cu arteriopatie obliterantă.

O examinare ecografică vasculară efectuată corect poate clarifica majoritatea dilemelor diagnostice din cadrul bolilor vasculare și va face diferența între o simplă consultație de specialitate și un act medical cu înaltă specificitate.

În cazul unor afecțiuni complexe putem recurge și la examinări complementare acestei metode dar care sunt mai scumpe, cum sunt Angiografia cu substanță de contrast, sau Angio-RMN cu reconstrucție digitală, realizate prin parteneriate cu centrele imagistice din Cluj-Napoca.