BOALA ARTERIALĂ PERIFERICĂ CRONICĂ (ACOMI)

ARTERIOPATIA CRONICĂ PERIFERICĂ (BAP)

Cunoscută și sub denumirea populară de ”ARTERITĂ” această afecțiune este una dintre cele mai frecvente entități clinice din activitatea unui chirurg vascular.

Boala afectează predominat bărbații de vârstă medie dar și femeile după menopauză, fiind mult mai frecventă (și mai gravă!) la pacienții fumători.

Simptome:

– dureri musculare cronice, modificări de culoare ale tegumentelor, tulburări de mers, oboseală la eforturi moderate, impotență.

Suspiciunea acestui diagnostic se ridică mai ales în cazul celor care au avut membri ai familiei care au suferit un infarct sau accident vascular la vârsta de 45-55 de ani. Asocierea cu diabetul zaharat și anumite afecțiuni metabolice poate duce la agravarea simptomelor încă din fazele timpurii!

Scopul consultației este de a identifica semnele și simptomele de mai sus și de a corecta cauzele care pot produce agravarea bolii, cu corectarea dezechilibrelor biologice și de comportament și un tratament adecvat. Formele ușoare și medii necesită un consult inițial, cu ecografie Doppler și test ABI, apoi consulturi periodice (trimestrial sau bi-anual) pentru urmărirea atentă a unor indicatori biologici.

Posibilități terapeutice:

– Medicație vasoactivă adaptată gravității cazului, echilibrarea metabolică,  modificarea stilului de viață, renunțarea la fumat.

Cu un tratament adecvat și o urmărire periodică eficientă, simptomele se pot ameliora semnificativ în scurt timp iar pacientul își poate relua activitățile zilnice, cu câteva precauții.

În lipsa tratamentului, arteriopatia cronică are o evoluție progresivă, cu agravarea simptomelor de mai sus și risc crescut de ulcerație, gangrenă sau chiar amputație a membrului afectat. Formele grave necesită investigații complexe dar și intervenții invazive pentru revascularizare și devin adevărate drame familiale, pacienții fiind dependenți de cei din jur pentru activitățile cele mai simple, la care se adaugă durerea cronică, care cu greu poate fi controlată prin medicație.

Datorită riscului vital semnificativ, pacienții cu simptomele descrise mai sus trebuie să fie incluși cât mai repede într-un program de monitorizare activă a evoluției pentru a preveni instalarea unor tulburări ireversibile.

Programările se pot face la numerele de telefon: https://www.drcornea.ro/consultatie-on-line/programeaza-o-consultatie/