”Ulcerul cronic nu se mai vindecă niciodată”. FALS! Ulcerul cronic se poate trata cu succes numai de către cei care cunosc fiziopatologia acestei afecțiuni și aplică metodele corecte pentru vindecare. Un astfel de specialist este medicul chirurg vascular, trebuie să găsiți unul competent în apropiere.

”Ulcerul cronic nu se pansează, lăsat la aer se închide de la sine”.  FALS! FALS! Suprainfectarea plăgii este garantată în câteva zile, durerea devine greu de suportat și este aproape imposibil de tratat la domiciliu. Acest pacient devine un coșmar pentru aparținători și un consumator constant de medicamente antialgice, antiinflamatorii, anti-… Nu mai intrăm în detalii privind tratamentul (corect) pentru refacerea țesuturilor afectate …

”Ulcerul cronic se tratează cu antibiotice”. Din nou, FALS! Ulcerația pielii este fie consecința staționării sângelui fie a absenței circulației în teritoriul respectiv, fapt care duce la necrozarea și desprinderea ei. Antibioticele nu influențează direct circulația ci doar acționează în caz de infecție, asta cu unele rezerve privind alegerea și doza zilnică. Dar vă întreb acum: în condițiile în care circulația locală este proastă sau chiar absentă, antibioticele cum vor ajunge în plagă pentru a-și putea face efectul?

”Ulcerul cronic se poate trata și cu leacuri băbești (frunze de varză, mușețel, gălbenele, etc….)”. Nu arunc la coș terapia naturii, sunt chiar adeptul unor tratamente adjuvante cu produse naturale care pot avea rezultate bune în inflamații sau infecții superficiale ale pielii. Dar cauzele unui ulcer pot fi complexe și pot fi situate la distanță de zona ulcerată iar tratamentul corect presupune o modificare a circulației sângelui în membrul respectiv. Cum face asta o biată frunză de varză? În secolul ăsta, vreau să zic. Prin urmare, FALS!

”Ulcerul cronic nu are legătură cu circulația sângelui”. Nimic mai FALS!! Știți cumva vreun organ care nu are nevoie de sânge pentru a funcționa? Considerați pielea ca fiind cel mai mare organ al nostru, deoarece are o suprafață de câțiva metri pătrați și o circulație pe măsură, formată din arteriole, capilare și venule. Orice problemă de circulație poate duce în timp la apariția ulcerației.

”Ulcerul cronic se tratează numai de către dermatolog”. Să fie oare adevărat?! Fapt este că dermatologii au în observație multe astfel de cazuri dar vă gândiți de ce i se mai spune ”cronic”? Păi, nu cumva aplicarea de pomezi, creme, unguente, pulberi și alte soluții pe termen (uneori) nedefinit poate fi chiar explicația cronicizării? În plus, aceștia nu au cunoștințele și mijloacele de a interveni chirurgical asupra vaselor sanguine, iar asta nu este deloc în beneficiul pacienților. Pentru a rezolva asta va trebui să apelați la un altul, îi spunea parcă … ”specialist vascular”.

Prin urmare, este CORECT sau FALS să mergi (doar) la medicul de familie sau la dermatolog?

Mai gândiți-vă …